Nu är vi tillbaka efter intensiva men härliga dagar i Amsterdam och sammanfattar några reflektioner och spaningar från mässan. Mycket handlade om AI och om hur vi förhåller oss till tekniken. Det är tydligt att det är en mässa med fokus på business och nya verktyg, men kopplat till detta skulle vi vilja ha ännu mer diskussioner kring etik, var all den här utvecklingen leder oss, omvärldsspaningar osv. Men det är väl något vi själva får ta vidare på hemmaplan.
- Vi ser att det finns en tydlig diskrepans kring AI-frågan. Många företag och organisationer har hög insikt om att jobben kommer att förändras, att nya kompetenser kommer att behövas. Samtidigt är det få som har kommit i gång. Det saknas strategier för användning av AI och det saknas ett tydligt WHY. Vilka problem ska det lösa och varför? Det kommer behövas tydligare resonemang kring vad vi vill att AI ska göra för oss.
- I takt med att nya AI-verktyg lanseras blir det allt svårare för medarbetare att hänga med. Vi tänker att det behövs personer i organisationer som kan sålla, guida och rekommendera vilka verktyg som är bäst att använda och till vad. Tidsbrist är en avgörande faktor – även om nyfikenheten finns, saknas ofta möjligheten att utforska. När valet står mellan att arbeta som vanligt eller investera tid i att förstå ett nytt verktyg, väljer många det första eftersom inlärning kan kännas ineffektivt i stunden.
- Det finns många nya verktyg som med AI-teknik kan hantera och bedöma stora mängder data. Vi behöver förstå de verktyg vi använder – vilken data de bygger på, hur algoritmerna fungerar och vilken påverkan de har på våra organisationer. Samtidigt måste vi vara medvetna om att kvaliteten på vår data eftersom det avgör hur värdefulla insikter vi får tillbaka. Vi funderar på etiken kring användningen av data. Visst det går att göra analyser, men det finns mycket etik att ta hänsyn till.
- Utvecklingen mot ”Employee Experience Layers” (alltså ett form av raster som förbättrar medarbetarupplevelsen) fortsätter i syfte att minska behovet av att navigera mellan de otaliga appar som numera finns i en organisation. Samtidigt blir AI-drivna assistenter och agenter allt mer avancerade – de kan inte bara svara på frågor, utan också agera i flera system och automatisera arbetsuppgifter utan att användaren behöver logga in i varje enskilt verktyg. Många organisationer har ett överflöd av system för medarbetare och chefer att hantera, vilket skapar onödig komplexitet. Genom att förenkla och automatisera interaktionen med dessa verktyg kan vi inte bara förbättra användarupplevelsen utan också öka produktiviteten på företagsnivå.
- Nya AI plattformar använder flera olika interface och röststyrning blir allt större. Data används både inifrån egna företag och från extern marknad. Verktygen blir smartare och lär sig över tid. Men återigen vilken data används och hur är kvaliteten på den? Och är det etiskt att använda den?
Det var så intressant att prata med både leverantörer om deras lösningar, men också med HR-personer som ville diskutera nästa steg i deras HR Tech-strategier. Vi kan konstatera att det är många därute som fortfarande kämpar med att få basen på plats.
Helen Ekelund & Anna Marklund