Många organisationer vill någon gång göra en kulturell förflyttning eller förändring. Att kulturen till stor del sitter i människorna och i vissa strukturer det vet vi, men hur gör man då för att skapa en hållbar och långsiktig förändring? Vår kollega Sofia Olsson HR-konsult inom People Consulting delar fyra konkreta tips nedan.
- Skapa en enkel och tydlig målbild om den kulturella förändringen: Sätt mål tex. Vi behöver bli en mer attraktiv arbetsgivare eller vi behöver styra fokus från våra interna processer till kundernas behov eller vi har blivit för bekväma och målet är att bli mer affärsorienterade.
- Rätt person på rätt: För att lyckas med er målbild, hur ser laguppställningen ut? Har vi rätt chefer och medarbetare? Vad behöver vi agera på? Här kommer ni att behöva investera i tid, samtal och ibland pengar.
- Hur arbetar ni aktivt med att främja önskad kultur? Pulsmätningar, uppmärksammar duktiga kulturbärare, eller speglar sig medarbetarnas bidrag till kulturen i lönerevisionen? Listan kan göras lång men det viktiga är att det finns inslag i vardagen som främjar önskad kultur.
- Inget är gratis! Ibland behöver man investera i inspiration eller beteendeförändringar för medarbetarna, vissa gånger behöver man göra utköp, andra gånger behöver man betala mer för vissa kompetenser eller erfarenheter. Förutom ett uttalat mål om en kulturell förändring behöver man också visa det i form av mandat och ekonomi.
Hur snabbt går det att göra en kulturell förflyttning? Om ovanstående finns på plats så skulle jag säga att det som kommer att påverka tiden är antalet anställda samt om det är ett nationellt eller internationellt bolag. Ett mindset kan vara att jobba med ständiga justeringar och mindre förflyttningar snarare än ”big bang” i form av kultur.
Hör gärna av er om ni vill veta mer om hur vi arbetar med HR och kulturella förflyttningar kontakt@andpartners.se