People

4 minuters läsning

Förstå er gruppdynamik och skapa högpresterande team 

Sofia Olsson

Dela inlägget

Oavsett om vi pratar om team, ledningsgrupper eller projektgrupper, kan olika sammansättningar av individer skapa olika känslor och dynamiker i oss. Vi har alla varit i olika typer av grupper som påverkar oss på olika sätt. 

Vår kollega Sofia Olsson delar sin reflektion kring att arbeta med grupputveckling samt hur man kan använda GDQ (Group Development Questionnaire) som ett verktyg i arbetet med grupputveckling.  

Exempel på olika typer av grupper 

  1. Inspirerande och effektiva grupper: Det finns grupper där vi får inspiration, utvecklas och skapar resultat på ett inspirerande och effektivt sätt. Dessa grupper kännetecknas av en hög nivå av samarbete, öppen kommunikation och ett gemensamt mål som alla strävar efter att uppnå. 
  1. Vänliga men ineffektiva grupper: Sedan finns det de grupper som innehåller mycket småprat och upplevs som vänliga, men frågan är vilket resultat och värde de egentligen skapar. Här kan gruppen ha en god social samvaro, men bristen på fokus och struktur kan leda till att målen inte uppnås på ett effektivt sätt. 
  1. Lågenergigrupper: Slutligen finns det grupper där energinivån är låg, kanske några få individer tar mycket plats och det känns mest ineffektivt och tröttsamt. Dessa grupper kan vara präglade av konflikter, bristande engagemang och en känsla av hopplöshet. 

Självklart finns det många varianter däremellan, men dessa exempel visar på några av de vanligaste ytterligheterna i gruppdynamikerna. 

Varför fungerar inte alla grupper optimalt? 

I grunden tror jag att de flesta av oss vill tillhöra ett välfungerande team där man får energi och där man känner att man skapar resultat och värde. Om det nu är så att detta är vår vilja, vad är då anledningen till att det inte alltid blir så? 

  • Individuella skillnader: Vi får energi av olika saker och har olika ambitionsnivåer för resultat. Det som inspirerar en person kanske inte alls har samma effekt på någon annan. 
  • Dynamik och beteenden: Ibland kanske vi tänker, ”om bara han/hon inte skulle bete sig si eller så, så skulle det inte se ut så här”. Beteenden hos enskilda medlemmar kan påverka hela gruppens dynamik, men att ändra ett enskilt beteende är sällan hela lösningen på en grupps problem. 

Hur kan vi förstå och förbättra våra grupper? 

Om vi vill gå bortom spekulation och faktiskt analysera vårt team, ledningsgrupp eller projekt utifrån forskning, finns det verktyg som kan hjälpa. Vi på &Partners erbjuder GDQ-analyser (Group Development Questionnaire). Detta verktyg hjälper till att visa var just ert team befinner sig i sin utveckling, och om ni önskar, hur ni kan förflytta er. Kontakta oss gärna om du vill veta mer kontakt@andpartners.se

Relaterade inlägg