Tech

5 minuters läsning

Effektiva HR-System genom integrationer – så nyttjar du teknikens möjligheter 

Hanna Fjällström

Dela inlägget

Integrationer är ett ämne som väcker både nyfikenhet och oro, det kan vara ett komplext område och svårt att få grepp om. Men faktum är att integrationer är avgörande för att utnyttja de tekniska möjligheter som finns kopplat till att förbättra dataflöden och möjliggöra mer kvalitativ data, i synnerhet när det gäller HR-området. 

En rapport från SHRM (Society for Human Resources Management) visar på att allt fler HR-organisationer sätter ihop sin systemflora med ’best of breed’. I en organisation där ’best of breed’- lösningen anammas är det viktigt att de olika system kan samverka. Integrationer gör det möjligt att koppla samman olika system, vilket leder till bättre data och effektivare arbetsprocesser.  

En vanlig fallgrop vid upphandling av HR-system är att HR själva agerar kravställare. Vid RFI nöjer sig beställaren ofta sig med ett enkelt “ja, vi har integrationer” utan att gå djupare in på detaljerna. Detta kan leda till en rad problem senare när beställaren inser att den data, eller på det sätt, organisationen vill skicka inte alls är det som systemet stödjer. Det krävs specialkunskap för att läsa API-dokumentation och förstå hur data kan hämtas och skickas. Att ta in experthjälp externt eller från andra delar av organisationen kan vara fördelaktigt för att undvika dolda kostnader. 

Det är viktigt att tänka på integrationer redan i behovsanalysen och där internt besvara frågor så som behovet av att återanvända data i andra system. Genom att implementera lösningar som tar hänsyn till hela organisationens behov kan onödig tidsåtgång, felkällor och manuella moment slopas. 

För organisationer som genomför många förvärv kan integrationer vara särskilt krångliga och kostsamma. Att integrera nya bolag och deras systemflora i befintliga system är en utmaning som kräver både tid och resurser. 

System som inte hänger med i utvecklingen vad gäller integrationer och API:er kommer snart, om inte redan, att upplevas daterade. En ny trend, som vi antagligen kommer se mer av i framtiden, är plattformar vilka är specialiserade på HR-data och fungerar som ett nav av integrationer, ett mellanlager för att skräddarsy dataflödet mellan system. Dessa plattformar kan förenkla felsökning och spåra förändringar, vilket säkerställer att data flödar korrekt och helt mellan system. I tex USA är marknaden av dessa system stor och efterfrågan börjar nu närma sig Sverige.  

En annan trendspaning är att HR i framtiden kommer arbeta med att förutspå händelser baserade på en kombination av data i flera olika system, där kommer framåtlutade integrationer vara en stor del av arbetet. Att koppla på analysverktyg till sin integrationsplattform möjliggör återanvändning av data i olika system i ett prediktivt syfte.  

Integrationer är en förutsättning för att kunna arbeta effektivt och kvalitativt i dagens digitala arbetsmiljö. Genom att tänka på integrationer redan i ett tidigt skede och ha en tydlig bild av kostnadsansvar och ägandeskap kan man undvika många av de fallgropar som annars kan uppstå. Med rätt strategi och verktyg kan integrationer bli en kraftfull tillgång för organisationen. 

Står din organisation inför en digitaliserings-resa? Kontakta Stina Åkerlind för vidare dialog om vad &Partners Tech kan bidra med. 

Relaterade inlägg